De schoonheid van goede kaas ligt niet alleen in de smaak, maar ook in de ingrediënten die bij het maken ervan worden gebruikt. In feite zijn er veel verschillende componenten nodig om een kaas te laten rijpen – van de bacteriestammen die worden gebruikt om de melk te fermenteren en het kenmerkende aroma te creëren, tot de schimmel die wordt gebruikt om de kenmerkende textuur te ontwikkelen. Gelukkig is er voor kaasliefhebbers en iedereen die op zoek is naar meer manieren om van zijn favoriete eten te genieten, een hele wereld van ambachtelijke kaasmaken die ligt te wachten om ontdekt te worden. En een van de meest lonende manieren is het leren kennen van een bepaalde kaassoort die je nog nooit hebt geprobeerd. Dit is alles wat u moet weten over Goudse kaas en andere Nederlandse kaassoorten.
Wat is Goudse Kaas?
Gouda is een van de populairste Nederlandse kazen. Het is een zachte, romige kaas met een mild, nootachtig aroma die vaak wordt gebruikt om zachte kazen, fondue en quesadilla's te maken. Gouda wordt in Nederland vaak geserveerd op openluchtfeestjes, omdat hij zijn unieke smaak ontwikkelt wanneer hij aan de lucht wordt blootgesteld. De toevoeging van gewassen, ongepasteuriseerde melk zorgt ervoor dat Gouda het hele jaar door dezelfde smaak heeft.
Gouda is een Nederlandse kaas. Hij is genoemd naar de stad Gouda, in de provincie Zuid-Holland, waar hij wordt gemaakt. De exacte productiemethode die in Gouda wordt gebruikt varieert afhankelijk van de stijl van de kaas. De meeste soorten worden gemaakt door melk te laten stremmen met stremsel, een stof afkomstig uit het maagweefsel van kalveren. De wrongel wordt dan in kleine stukjes gesneden, of "wei", en vervolgens verhit en tot een harde kaas geperst. Het pasteurisatieproces waarmee Goudse kaas wordt gemaakt is mild, maar verandert de smaak en de geur van de kaas niet.
Nederlandse Kaas: Een korte opmerking over soorten
Er zijn vele soorten Nederlandse kazen, waarvan sommige slechts een paar weken rijpen en andere wel twee maanden. De beste manier om het assortiment Nederlandse kazen te ervaren is een bezoek aan een kaaswinkel, waar u het personeel om advies kunt vragen over welke soorten verkrijgbaar zijn. Enkele populaire soorten zijn Gouda en Edam, beide Nederlandse kazen gemaakt van koemelk. Edam is een één maand gerijpte kaas met een stevige, romige textuur. Hij wordt gemaakt in Nederland en Noord-Duitsland en wordt op grote schaal geëxporteerd. Het wordt vaak geserveerd als aperitief of snack met wijn of bier.
Waarom Nederlandse kaas kopen?
Nederlandse kazen zijn overal verkrijgbaar, in veel kruidenierszaken en gespecialiseerde kaaswinkels. Je kunt Nederlandse kaas ook online kopen. Vooral als u iets nieuws wilt proberen, is het kopen van Nederlandse kaas een geweldige manier om de rijke zuivelgeschiedenis van het land te proeven. De smaken en texturen van Nederlandse kazen zijn anders dan die van andere kazen en zorgen voor een zeer bevredigende snack.
Goudse kaas en Edammer kaas, bijvoorbeeld, hebben een zachte, milde smaak die zeer geschikt is als snack. De oranjekleurige Leydenkaas daarentegen heeft een sterkere, scherpere smaak en wordt vaak geserveerd als voorgerecht met wijn of bier. Hoewel Nederlanders over het algemeen geen kaas bij het ontbijt eten, kunt u wel Nederlandse kazen kopen die geschikt zijn om onderweg te eten, zoals Goudse of Edammer wiggen.
Waar kan ik Hollandse Kaas kopen?
Veel kruideniers, kaasspeciaalzaken en andere winkels verkopen Nederlandse kaas, zoals deze kaasboer in Den Haag. Veel online retailers bieden ook Nederlandse kaas aan.
Als u verschillende soorten Nederlandse kaas wilt proberen, kunt u deze ook kopen op boerenmarkten en andere lokale evenementen. Sommige lokale delicatessenwinkels en kaaswinkels verkopen ook Nederlandse kazen.